Vesti

EKODIM NA 63. BEOGRADSKOM SAJMU TEHNIKE

Najuglednija sajamska manifestacija u regionu, 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća ove godine predstavio je više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija, novosti, premijera i ekskluziviteta, od kojih se približno polovina odnosi na domaće kompanije. Sajam je 21. maja otvorio ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. On je tom prilikom ukazao na značaj ove beogradske manifestacije insistirajući nа važnosti razvoja malih i srednjih preduzeća. BEZ MIRISA I DIMA UZ POMOĆ EKODIM-a Prateći ovogodišnji slogan Sajma tehnike: VREME JE ZA NOVE TEHNOLOGIJE, firma EKODIM je kao jedna od 600 izlagača iz 30 zemalja predstavila najnoviju tehnologiju elektrostatičkih filtera, vodenih filtera, filtera sa patronima aktivnog uglja, filtera sa UV lampama, ozonizatora svetskih brendova ETC – Italija, Feka-Turska, Euromate- Holandija. Ovi filteri su po rečima menadžerke poslovanja EKODIM-a, Nevene Trifunović, najveću primenu našli u ugostiteljstvu i u indistriji, a neizostavan su faktor za bezbedno i nesmetano funkcionisanje komercijalnih kuhinja:   „Naš moto na ovogodišnjem Sajmu tehnike je „Bez mirisa i dima uz pomoć EKODIM-a“ iz razloga što smo, zahvaljujući bogatom iskustvu i dugogodišnjem radu na ugradnji i redovnom održavanju elektrostatičkih filtera, uspešno rešavali probleme kuhinjskih isparenja i mirisa“, rekla je menadžerka EKODIM-a i naglasila da EKODIM, kao ekskluzivni distributer elektrostatičkih filtera brenda FEKA i EUROMATE, svojim korisnicima nudi različite mogućnost za filtriranje kontaminiranog vazduha od masnoće i dima u kuhinjskim ventilacionim sistemima. „U zavisnosti od kapaciteta kuhinjske ventilacije i različitih potreba korisnika naših usluga, na našem štandu ovogodišnjeg Sajma tehnike ponudili smo više modela elektrostatičkih filtera, ugljenih filtera, filtera sa UV lampama i ozon generatore. Takođe smo izložili dva modela vodenog filtera CLINEAR Ø 250 i CLINEAR Ø 400 L koji filtriraju dim, masti i čađi sa vodenim ispiranjem. Ovo je bio odličan način da naše poslovanje predstavimo posetiocima sajma i budućim poslovnim partnerima“, dodala je Nevena Trifunović. http://sajamtehnike.rs/eko-dim/      


Učesnike Sajma tehnike nagradio UEPS

Već po tradiciji, priznanja učesnicima Sajma tehnike, i to za USPEŠAN PROMOTIVNI NASTUP, dodelio je UEPS - Udruženje za tržišne komunikacije Srbije. Za uspešan promotivni nastup na 58. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, po oceni stručnog žirija UEPS-a, priznanja su zaslužili: Žiri UEPS-a, koji su činili Mirjana Milošević, menadžer marketinških plasmana RTS, Jasmina Nikolić, Client Service Director - New Moment New Ideas Company Y&R, i mr Marija Jeličić, New Business Director - Communis DOO, kandidate za priznanja ocenjivao je prema kreativnosti rešenja, funkcionalnosti i izradi izložbenog prostora, prema promotivnim materijalima na izložbenom prostoru, prema upotrebi interne i eksterne komunikacije promotivnog sajamskog nastupa, prema aktivaciji, događajima na izložbenom prostoru i učešću u pratećim programima, ali i prema poslovnosti i načinu komunikacije zaposlenih na izložbenom prostoru. NEOFYTON DOO, Novi Sad ELEKTRO INŽENJERING DOO, Banja Luka KP EKO-DIM DOO, Beograd NENEL GROUP DOO, Gornji MIlanovac ATB SEVER DOO, Subotica RLS DOO - RENISHAW, Komenda Ovim putem KP EKO-DIM želi da se zahvali Udruženje za tržišne komunikacije Srbije na dobijenom priznanju.


Ekodim na 58. Sajmu tehnike

Od 12. do 16. maja 2014. godine održava se tradicionalni Sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu, na kome je Ekodim ponovo uzeo učešće.  Sajam tehnike i tehničkih dostignuća Tehnika 2014. je najvažniji regionalni sajamski i konferencijski događaj o primeni savremenih dostignuća u industriji, infrastrukturi, ventilaciji, klimatizaciji - grejanju, vodovodnim tehnologijama i upravljanju otpadom i otpadnim vodama, komunalnim servisima, energetici, ekologiji itd. Kao i predhodnih godina na sajmu su prezentovane nove tehnologije a EKO-DIM je u skladu sa sloganom 58. Sajma tehnike KORAK U BUDUĆNOST prikazao kako izgledaju DIMNIČARI BUDUĆNOSTI i predstavio najnoviju tehnologiju iz oblasti dimničarskih delatnosti kao i najnovije sisteme za filtraciju dima i isparenja u ventilacionim i dimovodnim sistemima. Svi posetioci ovogodišnjeg sajma koji su posetili najsrećniji štand, štand Ekodima u hali 4 Beogradskog dobili su simbolične poklone za sreću kako već i dolikuje dimničarima. - I pored teških uslova u kojima se nalazi privreda pa samim tim i izlagači, drago nam je što se ova manifestacija od velikog značaja i ove godine održava. EKO-DIM učešćem na ovogodišnjem Sajmu tehnike želi da podrži ovu manifestaciju i ujedno predstavi najnovije tehnologije u oblasti dimničarskih usluga, rekao je Nenad Mitrović menadžer Ekodima. Ekodim je na sajmu predstavio najnoviju Robot tehnologiju za čišćenje sistema ventilacije kao i spektar filterskih sekcija za filtraciju dima i isparenja iz ložišta i ventilacija kao što su elektrostatički filteri, filteri sa aktivnim ugljem i novitet na našem tržištu vodeni filteri. - Veliko nam je zadovoljstvo što prvi u Srbiji možemo ponuditi rešenja za filtraciju dima vodenim filterima bilo da je reč o kućnim ložištima, pekarskim pećima, pica pećima ili sistemima ventilacije u profesionalnim kuhinjama, naveo je Nenad Mitrović menadžer Ekodima. Pored ovih noviteta očekivano veliku pažnju su dobili i naši promoteri obučeni u svečane dimničarske uniforme koji nisu ostavljali ni jednog posetioca sajma bez izmamljenog osmeha. Pogledajte neke od fotografija sa ovogodišnjeg sajma a ostale fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.  


Dimnjaci

Namena

Dimnjak ima dva zadatka:

  •     da stvaranjem promaje dovede u ložište potrebnu količinu vazduha, tj. kiseonika,
  •     da odvede u atmosferu gasove stvorene sagorevanjem.

Fizika dimnjaka

Princip rada

Kada upalite vatru, zagreva se vazduh unutar dimnjaka i postaje ređi od spoljašnjeg vazduha i samim tim počinje da se podiže. Dok se topao vazduh podiže hladan vazduh iz prostorija se uliva u ložište i raspaljuje vatru stvarajući više toplote. U tom ciklusu se takođe javljaju i razlike pritiska.

 

Kretanje vazduha

Iako to ne  vidite, vazduh u vašoj kući je u stalonom pokretu. On pokušava da izađe napolje krećući se naviše a time omogućava ulaz spoljašnjeg vazduha u donjoj zoni. Zarobljeni topli vazduh koji se nalazi u gornjim delovima kuće stvara pritisak koji ga izvlači i kroz najmanje otvore. Kako bi se nadomestio nedostatak, u isto vreme u donjim delovima ulazi zamenjujući vazduh.

Promaja dimnjaka

Kada je dimnjak ispunjen toplim vazduhom, on ,,vuče’’ vazduh kroz ložište. Ovaj efekat se zove promaja i sličan je pritisku u vodovodnim cevima s’ tim da je jedina razlika u tome što je vazdušni pritisak negativan a vodeni pritisak pozitivan. Zato dimnjak možemo nazvati sistemom negativnog pritiska.

Najčešći razlozi za lošu promaju dimnjaka su:

  •     velika količina depozita sagorevanja na zidovima
  •     strukturalna oštećenja
  •     postojanje nekog stranog predmeta u dimnjaku
  •     uticaj vetra
  •     zaprljana dimnjačka kapa
  •     nepravilna konstrukcija koja remeti fiziku dimnjaka

Ravan neutralnog pritiska

Usled strujanja vazduha, negde u vašoj  kući se stvara tzv.  ,,ravan neutralnog pritiska’’. Iznad ove zamišljene ravni, vazdušni pritisak je blago pozitivan u odnosu na pritisak spoljnog vazduha te zbog toga i vazduh u gornjoj zoni pokušava da izađe iz kuće. Ispod ravni vazdušni pritisak je blago negativan pa kuća pokušava da ,,usisa vazduh’’ unutra. Lokacija ravni neutralnog  pritiska je promenljiva usled promene uslova jer svi faktori koji utiču na protok vazduha u kući utiču i na poziciju ravni neutralnog pritiska. Kad god su ložišni uređaji ispod te ravni vazduh će pokušavati da uđe u kuću kroz dimnjak ili odušak.

Najbolji primer za to su kuće sa dva kamina, jedan ispod drugog. Dok kamin na gornjoj etaži koristi vazduh za sagorevanje i protok dimnjaka, on samim tim smanjuje pritisak tog nivoa i izaziva protok vazduha sa donje etaže na gore. Pošto je kamin sa donje etaže ispod ravni neutralnog pritiska on kroz dimnjak potiskuje vazduh u nižu etažu. Ukoliko su ta dva dimovoda blizu jedan drugom, zamenjujući vazduh može sadržati dim iz gornjeg ložišnog mesta i može pokupiti neželjene mirise.

 

Uticaj vetra

Kada vetar udari u zgradu on stvara visoki pritisak na toj strani a nizak pritisak na strani niz vetar. Otvoren prozor ili vrata na udarnoj strani vetra dovešće do povećanja pritiska kuće i uvećati promaju u dimnjaku. Isto tako otvaranje otvora na strani niz vetar će uticati na smanjenje pritiska i povećati mogućnost ,,obrnute promaje’’ dimnjaka ili ventilacionih otvora. Obrnuta promaja ubacuje vazduh u kuću kroz dimnjak umesto da ga izvlači iz nje. Kućni aparati kao što su mašine za sušenje veša, kuhinjske nape (aspiratori), ventilatori u kupatilu i drugi uređaji koji izvlače veću količinu vazduha iz kuće smanjuju pritisak. Ovo može izazvati negativan pritisak u oblasti ložišnog mesta koji otežava željenu promaju dimnjaka i njegov normalan rad.

Ukoliko mislite da Vaš dimnjak ima loš protok ili neki drugi problem, pozovite nas!
Naš profesionalni tim će izvršiti inspekciju vašeg dimnjaka i predložiti korektivnu meru kako bi se postigla njegova maksimalna funkcionalnost.

Eko-dim Info

Dimničari ne samo da su u godini jubileja jubileja trebali da vredno rade, već su imali i obavezu da iznova skreću pažnju svojim sugrađanima o rizicima od požara i nužnošću vođenja računa o higijeni dimnjaka...

Sertifikati

Uvođenje Sistema Menadžmenta Kvalitetom – ISO 9001:2008 Sistema upravljanja zaštitom životne sredine ISO 14001:2004 i Sistemom upravljanja zaštitom bezbednosti i zdravlja na radu ISO 18001:2007 pokazatelj je profesionalnosti...

Problemi i saveti

Brojni su problemi zbog kojih dimnjak i ložište ne rade ispravno. Ponekad su oni banalni i lako se mogu odkloniti ali u nekim slučajevima oni mogu biti veoma ozbiljni a njihovo rešavanje prestavlja ozbiljnu intervenciju...

Bezbednost

U Srbiji ljudi ne pridaju puno pažnje održavanju dimnjaka i ložišta. Pozivaju nas tek kad nešto nije u redu. Često dobijamo pozive od ljudi koji su sami pokušali da reše problem svog dimnjaka i time napravili još veći problem...